Brand
Ställ inte brandfarliga saker nära spisen. Släck ljus när ett rummet lämnas. Alla utrymningsvägar såsom trapphus och vindsgångar måste hållas fria. Kontrollera regelbundet funktionen på brandvarnare.
Skydda dej mot brand
Rökning
Det är inte tillåtet att röka på våra vädringsbalkongerna, på grund av att det stör grannarna då luften sugs in i de intilliggande lägenheter samt i trapphuset. Eftersom vi har självdrag i lägenheterna så dras dessvärre även röken från gården in, tyvärr oavsett vart man står och röker har det visat sig. Därav hänvisas rökare till sin egen lägenhet, eller till trottoaren ute på S:t Eriksgatan.
Hissen
Tänk på att gamla saker är mer ömtåliga än nya.
Stäng därför både hissdörren och gallret väldigt försiktigt.
Entré och gårdsentrén
Kolla alltid att dörrarna går i lås när du har passerat en.
Trapphusen
Enligt lag får inga saker så som barnvagnar, cyklar eller andra saker blockera trapphusen samt vindsgångarna eller andra offentliga utrymmen. Tänk även på att det är lyhört i trapphusen, och att det hörs väldigt bra in till våra lägenheter.
Rensluckor på Förråden
Vissa förråder har rensluckor och de får ej blockeras. De måste hållas tillgängliga för obligatoriska inspektioner/kontroller. Är du osäker om du har en renslucka i ditt förråd eller inte så finns det en skylt uppsatt på dörren.
Nyinflyttad
Välkomstbrev till nyinflyttade
Elpolicy
El-element & AC-fläktar drar extremt mycket el och föreningen avråder starkt från användning av sådana. Om någon lägenhet ändå vill använda sej av dessa kommer bostadsrättshavaren debiteras för den el-förbrukningen.
Elförbrukning
För att hålla elförbrukningen nere behöver vi alla hjälpas åt.
- Kör inte ugnen längre än nödvändigt
- Stäng av golvvärme på sommaren
- Köp vitvaror med god energiklassning (kyl/frys, diskmaskin, tvättmaskin (minst A++), torktumlare (minst B), handdukstork)
- Släcka lampor i rum där ingen är
- Dra ut kontakten ur apparater som inte används
- Sätt timer på prylar som bara används vissa tider på dygnet
- Följ de andra tipsen i lilla energisparboken
En kilowattimme räcker till att antingen …
Här kommer ytterligare några generella förslag:
- Kyl/frys står ofta av en stor del av förbrukningen i ett hushåll, men det är inte bara vilken modell och energiklassning som spelar roll, utan även hur man använder dem. Varje gång man öppnar kylen så strömmar den rumstempererade luften in som senare kyls ned. Därför är ett sätt att få ner förbrukningen på att öppna kylskåpsdörren så få gånger (och kort period) som möjligt. T ex ska man laga mat, så kan man tänka igenom vilka varor man behöver under matlagningen och ta ut alla på en gång. Ett annat husmorstips är att om man hade tänkt tillaga något som är fryst, är att ta upp maten ut frysen redan dagen innan och lägg i kylskåpet. Då behöver inte kylskåpet jobba lika hårt för att hålla temperaturen och när maten väl ska tillagas, så går det inte lika mycket energi åt att värma upp maten som då är kylskåpskall istället för fryst. Ett annat exempel om man har barn som äter frysta piroger/minipizzor till mellanmål när man kommer hem från skolan, så kan även de läggas i kylen i samband med frukost innan man går till skolan.
- Vill man ha elspis så är induktion mer energieffektiva (och snabbare) än andra elspisar. Men även där kan man när man lagar mat utnyttja det faktum att stänger man av plattan så efterkokar maten en stund till. T ex om man ska koka pasta där det står 10 min koktid på. Så kan man stänga av plattan redan efter typ 7-8 min för att sedan låta pastan ligga kvar i det kokheta vattnet i 10-12 min. Kolla vad som är optimala tiden för er.
- Ett annat tips i köket är att använda lock på kastruller och stekpannor så ofta som möjligt och dra ner värmen en aningen på spisen.
- Moderna ugnar blir ofta varma på bara några minuter. Kolla hur lång tid er ugn tar att bli varm och sätt inte på ugnen tidigare än några minuter innan någon ska in i ugnen. T ex sätt alltså inte på ugnen när du börjar baka bullarna, utan vänta med att sätta på ugnen tills några minuter innan de ska in i ugnen (när bullarna ska penslas). Ta ut plåtar och galler ur ugnen som inte används, så slipper de värmas upp.
- Diskmaskinen har ofta ett ECO-program som kör lite längre men förbrukar mindre el. Kolla om er modell har det.
- Detsamma gäller tvättmaskiner, leta efter ECO-program. och försök fylla maskinen (istället för att köra halvfulla).
- Torktumlare/torkskåp drar ca 3 ggr så mycket som tvättmaskiner. Har man plats kan man hängtorka de tjockaste tröjorna, så torktumlaren inte behöver gå så länge.
- Bärbara datorer drar ofta mindre ström än stationära datorer. På en dator/platta/mobil är det skärmen som drar mest ström (inte processorn etc). Mobiler och surfplattor drar mindre el än datorer. Mobiler och plattor anpassar automatiskt ljusstyrkan efter hur ljust det är i omgivningen. Det gör de flesta datorskärmar inte. Är det ljust ute/inne, så behövs mycket ljusstyrka på skärmen, är det mörkt inne/ute så behövs lite ljusstyrka på skärmen. De flesta datorskärmar har högre ljusstyrka än vad som behövs. Se till att justera ner ljusstyrkan på datorskärmar så de inte står på max ljusstyrka. Ibland finns en ECO-mode på skärmar som innebär att ljusstyrkan snabbt kan justeras ned (eller upp) beroende på hur behovet ser ut just då.
- Detsamma gäller TV-apparater, ljusstyrkan brukar vara högre än vad som behövs, speciellt om man kollar på kvällen. Så navigera fram till ljusstyrke-inställningen på TVn och dra ned den en aningen. En liten justering kan ge stor energibesparing. Det brukar vara så att om man drar ned ljusstyrkan till 75% så halveras elförbrukningen (pga av ljusstyrkan inte har ett linjärt förhållande till elförbrukningen).
- När man slutar kolla på TV är det lätt hänt att man bara stänger av TVn och glömmer stänga av tv-boxen/tivo-boxen. Ta för vana att stänga av TV-boxen innan TVn, då ser man att TVn blir svart innan man stänger av TVn och vet då att boxen är avslagen.
Fler energisparguider:
https://energimyndigheten.se/energieffektivisering/jag-vill-energieffektivisera-hemma/
https://intercom.help/greenely/sv/articles/4163649-greenely-spartips
https://dorunner.se/blog/16-snabba-tips-sa-kan-du-spara-energi/