Regler vid renovering

Ta kontakt med styrelsen
Innan du renoverar får du gärna kontakta styrelsen och meddela hur renoveringen tänkt genomföras. Det är lätt att missa detaljer som kan ge förödande effekter. Styrelsen kan även vara intresserade av att samtidigt utföra underhåll på huvudstammen.

När krävs tillstånd från styrelsen?
Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd utföra en åtgärd i lägenheten som innefattar
1. ingrepp i en bärande konstruktion (t ex ta ner eller öppna upp i bärande väggar)
2. installation eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten
3. installation eller ändring av anordning för ventilation
4. installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet, eller
5. någon annan väsentlig förändring av lägenheten

Anlita firma
VVS och el-arbeten måste göras av en auktoriserad firma.
 
Besiktning
Vid ombyggnation eller förändring av lägenhet ska besiktning utföras både under och efter bygget. Besiktning beställs via Kråsab och bekostas av föreningen. Se kontaktuppgifter på förstasidan.
Intyg samt slutdokumentation på det utförda arbetet skall skickas till styrelsen. Beroende på vad som avtalats ska entreprenören överlämna följande dokumentation: Kvalitetsdokument BBV Bilaga A. Monteringsanvisning tätskikt.
 
Ventilation
Vid byte av köksfläkt kontakta styrelsen så inga felinvesteringar görs. Det gäller även renoveringar av badrum gällande bl a ventilation och golvbrunnar. När det dras om ventilation skall OVK göras omgående, rådfråga Kråsab innan vad som gäller.
 
Annonsering
Meddela alltid grannar så att de är införstådda med att en viss störning föreligger under en begränsad tid (när och hur länge).
 
Hiss
Var rädd om trapphuset. Om hissen behöver användas vid renovering, skall skyddsfilten i hissen som du hittar i tvättstugan användas.
 
Ansvar
Du ser själv till att det inte sprids byggdamm och att gammal lägenhetsinredning forslas bort. Trapphuset måste av säkerhetsskäl hållas fritt under hela renoveringen. Byggsäckar har lägenhetsinnehavaren ansvar för att det bortforslas så fort renovering är klar. Dagvattenbrunnar på gården får ej avvändas för spillvatten från renovering.
 
Krav på entreprenör ska vara
VVS-arbeten ska utföras av företag auktoriserat av Säker Vatten AB .
Våtrumsarbeten ska utföras av företag med våtrumsbehörighet utfärdad av GVK eller BKR Elinstallatör ska vara registrerad hos Elsäkerhetsverket
Kontaktuppgifter på ansvarig byggledare/entreprenör samt F-skattsedel och bevis om gällande ansvarsförsäkring
 
Bygglov & Bygganmälan
Vid vissa ingrepp behövs bygglov hos Bygglovsenheten på Stadsbyggnadskontoret, läs mer om det här https://bygglov.stockholm/nar-behovs-bygglov/
Vid mindre ingrepp räcker det med en bygganmälan, läs mer om det här https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/anmalan/ När detta är gjort skickas denna till styrelsen.
 
Ritningar
– Fullständiga ritningar finns på Stadsbyggnadskontorets hemsida.
– Några ofullständiga ritningar finnes här.
 
Ursprunglig gestaltning
Om lägenheten ändras från sin ursprungliga gestaltning kommer eventuella omkostnader det medför, t ex i form av underhåll, att bäras av medlemmen.